Αντιμετώπιση αισχροκέρδειας στην ελληνική αγορά αλιευμάτων

Αντιμετώπιση αισχροκέρδειας στην ελληνική αγορά αλιευμάτων

Αρ. Πρωτ. 14900/19.06.08

Προς Υπουργούς:
- Ανάπτυξης
- Οικονομίας και Οικονομικών

Την ώρα που στις Βρυξέλλες πραγματοποιούνται κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεγάλες και συγχρονισμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας επαγγελματιών αλιέων, αλλά και κτηνοτρόφων από χώρες της Ευρώπης που πλήττονται από την ακρίβεια και την ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου, στην χώρα μας σοβαρά κρούσματα αισχροκέρδειας παρατηρούνται στην αγορά αλιευμάτων, ζημιώνοντας τόσο τους επαγγελματίες αλιείς , όσο και τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με καταγγελίες της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας, οι τιμές των αλιευμάτων που φτάνουν στην ελληνική αγορά είναι πολλαπλάσιες των τιμών που πωλούνται στην ιχθυόσκαλα. Οι επαγγελματίες ψαράδες Βορείου Ελλάδος αποδίδουν την ακρίβεια της αγοράς στους μεσάζοντες και εμπόρους, το κέρδος των οποίων σύμφωνα με καταγγελίες φτάνει το 1000% των τιμών.
Από την ανοδική πορεία των τιμών δεν εξαιρούνται ούτε τα «παραδοσιακά» φθηνά ψάρια, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα, οι τιμές των οποίων στην αγορά είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με την τιμή που πωλούνται στην ιχθυόσκαλα. Οι καταναλωτές πληρώνουν ακόμα και 12 φορές πιο ακριβά τα αλιεύματα απ' ότι πωλούνται από τους παραγωγούς στις ιχθυόσκαλες.
Επιπλέον, τις αυξημένες τιμές των ελληνικών ψαριών και θαλασσινών στην αγορά ανταγωνίζονται οι χαμηλότερες τιμές των αντίστοιχων εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 90% των αλιευμάτων στην εγχώρια αγορά, είναι εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από τρίτες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι φέτος οι τιμές στις οποίες πούλησαν οι Έλληνες αλιείς την παραγωγή τους, ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 10 χρόνων, ενώ την ίδια στιγμή στην αγορά οι τιμές είναι υπερδιπλάσιες.
Η μεγάλη διαφορά στις τιμές των εγχώριων αλιευμάτων και των εισαγόμενων στην αγορά, έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες αλιείς σε απόγνωση, με αποτέλεσμα να πετιούνται μεγάλες ποσότητες από τους ίδιους τους αλιείς και να μην φθάνουν στην ελληνική αγορά.
Την οικονομική κατάσταση των επαγγελματιών αλιέων δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο και το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 75%, καθώς επηρεάζεται άμεσα από την ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου. Μέσα σε 18 περίπου μήνες η τιμή ενός τόνου πετρελαίου για τα σκάφη των αλιέων διπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα τα τρία τέταρτα των κερδών των παραγωγών να διατίθεται προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα καυσίμων.

Το οικονομικό πλήγμα που δέχονται οι επαγγελματίες παράκτιοι αλιείς της Μακεδονίας και της Θράκης, είναι ιδιαίτερα σοβαρό και βρίσκονται κάθε χρόνο και σε πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση. Σήμερα οι επαγγελματίες παράκτιοι αλιείς φθάνουν σχεδόν τις 4000. Ωστόσο τα υπέρογκα έξοδα που αντιμετωπίζουν λόγω της αύξησης του πετρελαίου και των αλιευτικών εργαλείων προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν εκτός επαγγέλματος το 50% των παράκτιων αλιέων.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να σταματήσουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην ελληνική αγορά ψαρικών σε βάρος των καταναλωτών;

- Πρόκειται να λάβει μέτρα το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να είναι ανταγωνιστικές οι τιμές της εγχώριας παραγωγής αλιευμάτων σε σχέση με τα αντίστοιχα προϊόντα που εισάγονται από το εξωτερικό, ώστε να προστατευτεί η βιωσιμότητα του κλάδου των Ελλήνων παράκτιων αλιέων;

- Εξετάζει το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε λήψη μέτρων στήριξης των επαγγελματιών αλιέων, όπως η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα; Απαντήσεις Υπουργείων